"BERDEMONTRASI MENENTANG PEMERINTAH YANG DIPERINTAH OLEH PEMIMPIN BERAGAMA ISLAM ADALAH HUKUMNYA HARAM- Ustaz Idris"

Sunday, February 2, 2014

Segelintir Cina kurang ajar, tak tahu berterima kasih!

KETUA UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee mengecam keras tindakan mereka yang menyorak (boo) isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor ketika memberikan kalungan bunga kepada jaguh badminton negara, Datuk Lim Chong Wei.

Katanya, perbuatan tersebut yang bermotifkan politik dikatakan dilakukan oleh bukan Melayu menyaksikan pertandingan akhir badminton Malaysia Open baru-baru-baru ini.

“Menyorak isteri Perdana Menteri merupakan perbuatan biadap kerana Rosmah tidak ada kena mengena dengan situasi politik yang berlaku hari ini,” tegasnya.

Beliau kesal kerana budaya tata susila dan menghormati pemimpin sudah terhakis di kalangan rakyat negara ini terutama generasi muda bukan Melayu.

“UMNO ingin mengingatkan mereka bahawa perbuatan tersebut amat menyedihkan, satu penghinaan yang amat ketara terhadap pemimpin Melayu,” tegasnya lagi.

Syed Ali memberi amaran bahawa bukan Melayu jangan terlalu biadap mempersendakan pemimpin UMNO kerana had kesabaran orang Melayu ada batasnya.

Beliau berkata, perbuatan kurang ajar dan biadap itu tidak sepatutnya dilakukan oleh mereka yang mendakwa mempunyai fikiran terbuka.

“Malaysia adalah negara bertuan, jangan sesekali nak nyalakan api permusuhan di kalangan kaum, jangan nak politikkan sukan kerana agenda tertentu,” tegasnya.

Tambah beliau lagi, kerajaan Barisan Nasional (BN) termasuk pemimpin UMNO sentiasa komited meningkatkan kecemerlangan sukan di negara ini tanpa mengira perbezaan kaum.

“Kita didik bakat sukan termasuk jaguh dalam pelbagai bidang tanpa menyisihkan orang Cina, tetapi perbuatan segelintir penonton berbangsa Cina yang menyorak isteri Perdana Menteri adalah terlalu kurang ajar,” tegasnya.

“Mengapa Rosmah yang dijadikan sasaran kecaman, beliau ingin berkongsi meraikan kejayaan Lim Chong Wei tanpa ada agenda politik, ini semangat kesukanan dan sokongan padu pemimpin kepada atlet negara.

Malah jelas Syed Ali lagi, beliau difahamkan Rosmah banyak memainkan peranan mententeramkan Chong Wei ketika berdepan dengan masalah peribadi.

"Saya difahamkan Rosmah adalah orang yang banyak memberi perangsang, semangat dan dorongan kepada Chong Wei untuk terus gigih bermain dan mengekalkan prestasi sebagai pemain badminton nombor satu negara," ujarnya.

Justeru itu menurut beliau, tindakan menyorak Rosmah tiada kaitan dengan kecaman pembangkang terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkaitan isu kenaikan kos sara hidup.

Bagaimanapun jelas beliau, insiden tersebut bukan memberi gambaran bahawa rakyat keseluruhannya menolak kepimpinan Perdana Menteri.

“Yang tak suka PM, tak suka UMNO dan tolak BN adalah orang Cina, buktinya pada PRU lalu walaupun bermacam-macam bantuan diberikan, tetapi mereka tetap menyokong DAP, inilah budaya tidak reti berterima kasih pengundi Cina di negara ini,” tegasnya.

“Mereka yang ‘boo’ Rosmah adalah bukan Melayu, saya kata mereka orang Cina, yang  jahil tentang adab sopan, penuh dengan sifat perkauman.

Mengulas desakan bekas calon Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Syed Rosli Syed Harman supaya Najib berundur, Syed Ali berkata desakan sedemikian amat tidak wajar.

“Desakan itu tidak sepatutnya dilakukan oleh ahli UMNO sendiri kerana ianya bukan penyelesaian kepada isu yang berbangkit sekarang,” katanya.

Beliau berkata, Najib tidak sepatutnya menjadi mangsa kecaman sesetengah pihak kerana Perdana Menteri sedang bertungkus lumus untuk menangani masalah yang berlaku sekarang.


“Sebagai ahli UMNO, kita sepatutnya memberikan sokongan dan pandangan kepada Perdana Menteri secara berhemah, bukanya kritikan melulu,” katanya.

Sumber:  http://umnobahagiancheras.blogspot.com/2014/01/boo-rosmah-berikan-bunga-kepada-chong.html

6 comments:

 1. Dah banyak kali disebut .... NEVER TRUST A CHINESE coz they are FAKES

  ReplyDelete
 2. Si puak BANGKAIDAP memang si puak KAPIR SYAITAN (cthnya si kok juga sering ke Jerman dan si eng pula, baru beli mercedes Jerman dgn. diskaun, juga utk. MENGHINA kereta nasional PROTON kita - depa ni disyaki ditaja puak-amat-BUAS, Kristian Zionis, apalagi Jerman adalah KEMBAR Israel-DAJAL)! Sebelum ini, MASJID suci kita pun boleh pula diCEROBOH si BANGKAI KAPIR BUAS ini dan puaknya, siap dgn tulisan Cina mereka!

  Dah tiba masanya puak Melayu kita JANGAN lagi APOLOGETIK dan TUNDUK mcm KULI – semangat Pendekar-pendekar GEMILANG kita spt. Hang Tuah, Datuk Maharajalela, Dato‘ Sagor dsbnya mesti dikembalikan dlm diri jenerasi muda Melayu, supaya puak si KAPIR BUAS mcm. si BANGKAIIDAP tak lagi naik muka!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Acap kali kita dengar suara dan tindakan2 sumbang olih yang dimulakan segelintir puak2 pembangkang. Acap kali kita dengar kemaafan diberi untuk menyelesaikan issue2 yg ditimbulkan.
  Ini lagu yang sering bekemundangan setakat ini.
  Bila noktah besar akan digunakan. Atau lagu yg sama yg kita semua terpaksa nyanyikan. Sampai bila keadaan akan berterusan.
  Tak ada mereka yg berani membenteras seterusnya memberhentikan situasi ini berlarutan. Atau kita terpaksa menumpahkan darah utk memberhentikan keadaan ini.
  Fikirkanlah.

  ReplyDelete
 4. Perangai nak baik macam mana......babi adalah menu utama mereka oleh itu perangai pun rakus macam babi

  ReplyDelete
 5. Setakat bagi amaran lepas geram atas kertas je tak jadi kudis pada puak2 tu. Saga dah lama tak ikuti perkembangan badminton dan squash sebab tak da melayu yg cemerlang dlm sukan tersebut sekarang....adakah saya racist?...saya peduli apa dgn apa org nak ckp....

  ReplyDelete
 6. T pi agjibgor masih jilat lobang jubur meka..sedappppp..ahjibgor dan emnetrinya akan jadi MANTAN sepelas PRU 14 itu pasti

  ReplyDelete

Sila beri komen dan pandangan yang ikhlas dan membina. Terima kasih.