"BERDEMONTRASI MENENTANG PEMERINTAH YANG DIPERINTAH OLEH PEMIMPIN BERAGAMA ISLAM ADALAH HUKUMNYA HARAM- Ustaz Idris"

Thursday, December 11, 2014

Pemimpin berubah, UMNO akan berubah!

Pilihanraya umum tidak lama lagi. Boleh jadi tiga atau pun dua setengah tahun lagi. Tapi gerakerja parti masih ditakuk lama. Jika ada pun masih tidak berfokus kepada isu parti. Kepimpinan parti kelihatan tidak bersungguh-sungguh dalam usaha menambah ahli parti dan menambah bilangan daftar pemilih di kawasan masing-masing.
Sudah tiba masanya semua peringkat kepimpinan parti termasuk sayap parti perlu berganding bahu bekerja bersungguh-sungguh untuk memperkasakan parti. Bukan masanya pemimpin-pemimpin parti bercakap pasal projek kecil dan besar, bisnis dan siapa bakal calon PRU14. Apa maknanya ini semua jika parti kalah dalam PRU yang akan datang?
Demi survival parti, semua ahli UMNO yang bergelar pemimpin mesti bekerja dari sekarang. Tingkatkan kualiti kepimpinan di peringkat cawangan dahulu. Ada ahli-ahli UMNO sendiri yang tidak selesa dengan sikap segelintir ketua cawangan. Ahli-ahli UMNO mengeluh kerana mereka tidak diberitahu apa-apa sumbangan dan program. Manakala program dibuat secara ad-hoc tanpa mengadakan mesyuarat ahli jawatankuasa. Dengan perbincangan dua tiga orang jadilah program. Bila program dah habis, bunyilah suara-suara tidak puashati di sana dan sini, kata orang "rumah siap, pahat berbunyi".
Sepatutnya ketua-ketua cawangan mengadakan perancangan yang strategik untuk menambah keahlian UMNO dan meningkatkan bilangan daftar pemilih di kawasan masing-masing. Buatlah sesuatu program secara yang lebih terancang. Buatlah post-mortem jika program itu pernah dilaksanakan sebelum ini. Kelemahan yang lalu jangan diulang. Ambillah peluang dan kekuatan yang ada untuk memperbaiki setiap program yang akan dianjurkan oleh parti. Program yang berjaya adalah program yang mampu menarik kehadiran orang ramai di samping boleh meningkatkan keahlian UMNO dan juga bilangan daftar pemilih.
Walau bagaimanapun kebanyakan ketua cawangan mempunyai stail kepimpinan yang tersendiri. Ada yang boleh menjadi contoh dan tauladan yang baik di kalangan masyarakat setempat. Dialah orang yang pertama akan sampai di lokasi berlaku kebakaran dan banjir. Setiap kenduri-kendara dan kematian dia akan sampai. Bukan itu sahaja malahan ikut menyertai majlis bacaan Yaasin dan bertahlil. Sungguhpun pun ketua cawangan sangat sibuk, sesekali dia ke surau dan masjid. Ketua Cawangan begini biasanya akan dihormati dan disegani oleh kawan dan lawan. Ahli-ahli UMNO dan kebanyakan anggota masyarakat akan memberi sokongan setiap program yang dianjurkan. Inilah peluang untuk meningkatkan ahli UMNO dan juga daftar pemilih. Tapi berapa ramai ketua-ketua cawangan boleh melakukan seperti itu?
Sebenarnya ketua cawangan masih boleh berubah. Masyarakat sekeliling sedang memerhati dari jauh dan dekat. Zon selesa sebagai ketua cawangan sejak dahulu sudah berakhir.  Selari dengan tuntutan keadaan dan masa, ketua cawangan dan pemimpin UMNO perlu bersedia untuk belajar dipimpin sebagai pemimpin. Jangan mudah melenting bila ditegur, terimalah teguran dan kritikan secara yang baik. Setiap cadangan yang membina untuk kepentingan parti hendaklah diterima dengan hati yang terbuka. Jujurlah kepada parti dan ahli-ahli UMNO. Buktikan bahawa pemimpin UMNO tidak seperti yang pembangkang heboh-hebohkan dalam setiap ceramah mereka. Hanya UMNO satu-satunya parti yang konsisten memperjuangkan nasib orang Melayu, agama Islam dan Raja Berperlembagaan. Ingatlah dan hayatilah sajak nukilan mantan PM, Tun Mahathir Mohamad, "Perjuangan belum selesai".

4 comments:

 1. Salam Pak Tam! Pemimpin-2 UMNO di peringkat cawangan
  kena mula bukan saja menambahkan ahli UMNO tetapi
  yang paling UTAMA daftar pengundi mulai sekarang sebelum terlambat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
  2. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

   Delete

Sila beri komen dan pandangan yang ikhlas dan membina. Terima kasih.