"BERDEMONTRASI MENENTANG PEMERINTAH YANG DIPERINTAH OLEH PEMIMPIN BERAGAMA ISLAM ADALAH HUKUMNYA HARAM- Ustaz Idris"

Tuesday, March 29, 2011

Sungguh memalukan ! Exco kalah dlm pemilihan YDP PIBG

Adun Wakaf Bharu Kelantan yang juga seorang Exco Kerajaan Kelantan, YB Che Abdullah Mat Nawi tewas dalam pertandingan merebut jawatan Yang Dipertua PIBG Sekolah Kebangsaan Wakaf Bharu pada hari sabtu lepas .

Dalam pertandingan yang berlangsung semalam Exco Pas berkenaan tewas ditangan En Hussin Bustari. Lebih memalukan lagi Exco Pas berkenaan apabila En Hussin Bustari tidak hadir mesyuarat semalam, tetapi beliau boleh menang.

Exco Pas berkenaan hanya mendapat 17 undi sahaja, manakala En Hussin Bustari mendapat 87 undi.

Kalau kalah bertanding pilihanraya atau kalah bertanding jawatan dalam parti kita tak kisah. Tapi kalah bertanding jawatan PIBG sungguh memalukan. Kalah pula dengan orang yang tak hadir mesyuarat.

Seingat saya belum pernah terjadi lagi dalam sejarah negara kita seorang YB kalah bertanding jawatan YDP PIBG.

Kebiasaannya ibu bapa dan guru-guru berebut-rebut nak lantik YB sebagai YDP atau Pengerusi PIBG. Tambahan pula jika YB itu seorang Exco, lagilah mereka nak.

Dalam hal ini kita boleh lihat Exco tersebut tidak cerdik. Kalau dia seorang yang cerdik dia tidak akan bertanding sekiranya dia dicabar. Dia tak faham isyarat, kalau ada orang nak berlawan dengan dia maknanya orang dah tak suka kepada dia dan dia perlu tarik diri.

Itulah buktinya orang Pas gila jawatan. Dah jadi YB, jadi Exco dan pegang lagi jawatan-jawatan lain dalam kerajaan negeri atau anak-anak syarikat kerajaan negeri, tetapi dia masih nak menyibuk dengan jawatan PIBG lagi.

Nah ! ambil kau. Tamak punya pasal terus tersungkur.

Isyarat rakyat Kelantan sudah jelas sekarang. Jelas mereka sudah mula menolak dan muak dengan Pas.

Sumber: rbf online

3 comments:

 1. kalau x silap; orang x datang mtg pibg mana boleh dilantik sebagai ajk/apatah lagi YDP...

  itu pun satu bangang juga orang wakaf bharu ni

  ReplyDelete
 2. Orang yang tak datang boleh dicalonkan jika Perlembagaan PIBG itu membolehkannya atau mendapat persetujuan daripada majoriti yang hadir.

  Dah ada jawatan exco buat apa nak bertanding YDP PIBG lagi... punyalah tamak kuasa, ada ke masa nanti nak datang mesyuarat AJK? Otak letak kat lutut ke? Kan dah malu beso...

  akai adaka?

  ReplyDelete
 3. setahu aku tidak ada perlembagaan yang melarang individu yang tidak hadir pada mesyuarat tersebut daripada bertanding. ini menindas hak seseorang ahli. sebab itu diboleh mengundi secara angkat tangan atau undi sulit yang dilaku sebelum mesyuarat (mungkin seminggu lebih awal) mengikut peruntukan perlembagaan atau resolusi mesyuarat. Ini bermakna orang bertanding masih sah walaupun beliau tidak hadir mesyuarat pengiraan undi.

  yang tidak sah ialah orang yang tidak hadir tetapi di BENARKAN(?) mengundi samada undi angkat tangan atau undi bertulis. Kalau dah tak hadir tu camne lak ngundikan? hehehe

  Ternyata orang Wakaf Baru lebih memahami prinsip demokrasi dari aku yang memang bangang!

  Aku Yang Bingai
  18SX: Jom bogelkan pemimpin negara!

  ReplyDelete

Sila beri komen dan pandangan yang ikhlas dan membina. Terima kasih.