"BERDEMONTRASI MENENTANG PEMERINTAH YANG DIPERINTAH OLEH PEMIMPIN BERAGAMA ISLAM ADALAH HUKUMNYA HARAM- Ustaz Idris"

Sunday, April 3, 2011

Pasangan yang dinikahkan oleh Jurunikah UMNO adalah tidak sah!

Pengikut Pas yang taksub dengan perjuangan parti itu pernah memulaukan imam UMNO dan menganggap sembahyang tidak sah sekiranya berimamkan mereka.
Perkara itu didedahkan oleh bekas penyokong kuat parti itu, Aziz Jusoh, 51, yang mendakwa, ada di kalangan ahli Pas menganggap perkahwinan yang dinikahkan oleh jurunikah UMNO juga tidak sah dan perlu dinikahkan semula.
"Malah, sembelihan orang UMNO juga tidak boleh dimakan sebagaimana yang disebarkan menerusi ceramah Pas pada waktu itu dan ia menjadi ikutan sebilangan besar umat Islam yang taksub termasuk saya sendiri.
“Pada fahaman saya, penceramah Pas pada waktu itu memang mengkafirkan orang-orang UMNO," dakwanya.
Aziz membuat pendedahan tersebut pada Majlis Selamat Tinggal Pas di Kampung Gong Tinggi dekat sini malam tadi yang turut dihadiri Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Dr. Awang Adek Hussin dan Ketua UMNO Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman.
Aziz mendakwa, akibat terlalu taksub dengan fahaman Pas dia tidak pernah menunaikan solat Jumaat dalam mukimnya jika imam pada hari itu adalah penyokong UMNO dan sanggup ke masjid lain yang dikenal pasti diimamkan oleh penyokong kuat Pas atau solat di rumah berimamkan siaran langsung di radio.
"Semua ini dilakukan kerana terlalu setia kepada perjuangan Pas yang kononnya memperjuangkan Islam dan menjanjikan syurga kepada penyokongnya.
"Kini saya sedar perbuatan itu adalah salah dan menyimpang daripada ajaran Islam sebenar. Saya sudah bertaubat dan meminta ianya tidak menjadi ikutan orang lain terutama penyokong Pas yang masih taksub terhadap parti itu," akuinya.
Aziz mendakwa, fahaman yang disebarkan oleh penceramah Pas lazimnya menjadi amalan penyokong akar umbi yang kurang mendalam ilmu agama mereka sehingga sanggup melakukan apa sahaja walaupun ianya bertentangan dengan ajaran Islam sebenar.
"Mereka (penceramah Pas) tidak boleh menafikan perkara ini kerana saya adalah salah seorang penyokong yang taksub dan berbuat demikian semata-mata kerana terlalu setia terhadap perjuangan parti itu sebelum ini," dakwanya.

4 comments:

 1. wah hebatnya..macam mana dengan kami yang tak ada parti...pas sajake yang sah dan masuk syurga...zaman nabi tak ada parti pas...aku suka rukun iman dan rukun islam bukan rukun pas...heheee

  ReplyDelete
 2. Tak payah pikir panjang2 ler....dah tahu PAS tu mengarut masuk ler Parti lain...banyak parti dalam Malaysia ni...jgn masuk PKR/PAS & DAP...kalau tak nak Masuk UMNO masuk ler PCM..apa susah....

  Apa korang ingat masuk PAS tuhan bagi tiket kat ko confirm masuk syurga ker? Dalam Alquran ada ker nama PAS?..PAS ni parti politik jer..islam hanya mainan mereka...kalau tak mana ada isu nak diketengahkan...agama sahajalah senjata mainan mereka...mereka ugut umat manusia dengan ugama, sedangkan Allah menyatakan Islam itu harus dipermudahkan,bukan menyusahkan....mereka2 ni membelitkan agama....nak ikut ker?

  ReplyDelete
 3. PAS punca perpecahan umat Islam di Malaysia. Lebih2 lagi di waktu ini politik Melayu/Islam sudah jadi caca merba dek kerana PAS yang tak ketahuan hala.

  ReplyDelete
 4. tidak sah nikah?...kah kah kah
  kerana politik sia-sia menuntut ilmu. Ikut Al Quran dan Hadis jgn ikut ckp Ahli Politik.

  ReplyDelete

Sila beri komen dan pandangan yang ikhlas dan membina. Terima kasih.