"BERDEMONTRASI MENENTANG PEMERINTAH YANG DIPERINTAH OLEH PEMIMPIN BERAGAMA ISLAM ADALAH HUKUMNYA HARAM- Ustaz Idris"

Saturday, November 26, 2011

Betulkan dalaman UMNO dulu sebelum mengkritik kelemahan pembangkang!!!!

Sebelum kita membongkar kelemahan parti pembangkang khususnya PKR, PAS dan DAP, elok UMNO suluh keadaan dalam partinya dahulu. Kita takut UMNO syok sendiri. Tiba2 PRU13 berlaku tsunami politik kali yang kedua, Putrajaya pula jatuh ke tangan pembangkang.
Ketua Bahagian ada yang sibuk dan ada pula yang relaks! Jika ada peruntukan untuk rakyat diturunkan melalui Bahagian, agih-agihkan kepada rakyat atau pun melalui wakil-wakil rakyat BN yang ada. Jangan salahguna duit peruntukan dan jangan pula boros atau membazir kerana wang peruntukan itu juga sebenarnya wang rakyat. Ada bahagian lain yang aku tahu ketua bahagian tidak salurkan wang peruntukan kepada rakyat. Ada ketua-ketua cawangan tidak diberitahu dan ketua cawangan itu itu tahu daripada bahagian lain. Ini suatu yang pelik tapi memang pun berlaku. Rasanya kes seperti ini sudah sampai kepada Umno Pusat. Jika ketua bahagian ini bercadang mak jadi calon, wajar ditolak.
Ada pula pembantu2 wakil rakyat ambil peluang masuk poket sendiri. Contohnya buat program tak ramai, tapi duit habis banyak juga. Ketua-ketua bahagian mesti pantau. Di mana silapnya, jemputan tak ramai kenapa? Jika sudah bertahun2 jadi pembantu YB tak akan masih tak reti lagi? Ketua Bahagian tidak boleh anggap ini suatu perkara biasa. Dalam usaha PM memperkasakan Umno, ketua bahagian dan AJK Bahagian sayap kanan dan kiri perlu beri perhatian yang serius. Pembantu YB mesti bijak mengatur pertemuan dan jadual bosnya. Jangan pula pembantu jadi lebih-lebih mengatasi wakil rakyat, nanti rakyat akan meluat atau benci. Padan-padanlah jadi pembantu wakil rakyat. Wakil rakyat tak ada dalam kawasan pun tak jadi masalah sebab pembantunya masih ada bersama rakyat. Jangan hampakan harapan rakyat. Jangan jadikan alasan wakil rakyat tak ada, kita tak dapat tolong. Pembantu wakil rakyat sangat penting. Jika rakyat benci pembantu wakil rakyat, rakyat juga akan benci kepada YB dan seterusnya mereka akan benci kepada parti YB dan kerajaan YB.
Setakat ini program Umno mendapat sambutan lebih baik berbanding sebelum PRU12 dulu. Rakyat Malaysia terutamanya Melayu sudah semakin faham dan sedar. Tapi pemimpin Umno Bahagian termasuk Cawangan2 jangan 'take for granted', ada yang masih tidur dan lena. Jika sibuk pun bukan pasal parti tapi pasal bisnes sendiri. Ke sana sini buat bisnes hingga rakyat nak jumpa pun susah. Jika ketua bahagian atau ketua cawangan yang sibuk dengan bisnes sendiri, eloklah berhenti jadi ketua bahagian atau pun ketua cawangan. Banyak lagi orang lain yang boleh jadi ketua.
Yang paling sedih ada bahagian juga cawangan, hidup segan mati tak mahu. Maklumlah Umno ada beribu-ribu cawangan di seluruh negara. Dalam banyak2 seperti ini mesti ada yang semacam itu. Ketua bahagian mesti gerakan jika ada cawangan seperti itu. Begitu juga, Pengerusi Perhubungan Umno Negeri mesti gerakkan Umno Bahagian yang masih ada masalah dan ada yang tidur dan lena. Kawan tetap kawan, tegur tetap tegur jika hendak mengukuhkan Umno. Jangan kira ketua bahagian atau ketua cawangan itu orang bergelar atau tidak.
Bukan aku nak puji pemimpin atau wakil rakyat pembangkang, ada perkara baik yang patut kita ikut. Cuba kita kaji, berapa kerat wakil rakyat Umno ada akaun facebook, twitter atau blognya sendiri. Jangan cakap pasal laman web yang berbayar. Yang percuma pun wakil rakyat BN tak ada! Cuba lihat wakil-wakil rakyat pembangkang, hampir setiap dari mereka ada akaun FB dan blog masing-masing. PM kita adalah pemimpin paling sibuk daripada wakil-wakil rakyat semua tapi kenapa dia ada masa dengan FBnya atau Twitternya? Pasal PM kita nampak betapa besarnya peranan media maya atau media baru pada hari ini. PM tahu media baru menyebabkan BN hampir tumbang kesemuanya dalam PRU yang lalu. Tapi wakil-wakil rakyat kita masih buat tak reti lagi. Pandang remeh terhadap isu yang dibangkitkan oleh PM sendiri.
Jika ada wakil-wakil rakyat yang tak tahu dan buta komputer, belajarlah sikit-sikit. jika besar sangat laptop susah nak bawa, beli telefon bimbit yang boleh akses internet, sudah banyak dalam pasaran. Cuma mestilah ada sedikit masa untuk berjumpa dengan rakyat melalui FB atau twitter ataupun blog. Jika dah buta sangat, bengap sangat suruhlah pembantu-pembantu khas yang ada tolong. Daripada dok bersembang kosong, lebih baik pembantu khas YB habiskan masa itu dengan blog YB. Jika YB suruh mereka kena buat, jika mereka tak tahu, mereka kena belajar. Mula2 aku hairan macam mana seorang wakil rakyat PAS, hari ini menang dalam PRK di tanah besar Pulau Pinang, selang beberapa hari keluarlah blog wakil rakyat itu. Begitulah semangatnya wakil rakyat itu, mungkin bukan dia yang wujudkan blog itu, besar kemungkinan dia minta pembantunya wujud dan selenggarakan blog itu hinggalah ke hari ini. Tapi wakil rakyat BN masih pandang mudah tentang penggunaan media maya dalam politik moden hari ini.
Aku amat sokong sangat PM nak beri markah bonus kepada wakil-wakil rakyat yang ada akaun FB, twitter dan blognya sendiri. PM kena serius tentang perkara ini. Jadikan syarat kedua atau ketiga kepada wakil rakyat yang mahu mengekalkan sebagai calon/wakil rakyat dalam PRU yang akan datang. Untuk yang bakal-bakal calon mesti sudah ada akaun FB, twitter atau blognya sendiri. Jika syarat ini dikenakan oleh PM, barulah akan ada bakal2 calon BN dan wakil2 rakyat BN mulai belajar atau mewujudkan akaun FB, twitter atau laman blog sendiri. Politik hari ini lebih canggih. Bakal2 calon BN dan wakil rakyat BN juga mesti ikut perkembangan itu. Jika wakil rakyat masih teraba2 dengan kecanggihan teknologi maklumat (ICT), aku pasti rakyat tidak respect wakil rakyat berkenaan.
Program2 UMNO mesti berjalan sepanjang masa. Termasuk melawat kawasan dan berjumpa dengan orang kampung lebih kerap. Jika tidak ada masalah pun, pergi juga berjalan-jalan sambil bersembang2 dengan rakyat. Kalau boleh atur kampung, sebulan atau seminggu sekali. Atur solat Jumaat setiap masjid yang ada dalam kawasan. Jangan lepas peluang menghadiri kenduri kahwin dan ziarah mayat atau apa sahaja yang dijemput oleh rakyat. Jika tak ada dalam kawasan, hantar wakil berjumpa dengan tuan kenduri atau tuan rumah. Setiap aktiviti wakil rakyat masukkan ke dalam blog wakil rakyat. Yang tak tahu akan tahu bahawa wakil rakyat BN tidak duduk sahaja. Kerap jumpa rakyat. Jika wakil rakyat tidak dapat hadir, rakyat tahu wakil rakyat ada di mana-mana pada hari itu melalui facebooknya atau blognya.
Sebenarnya banyak perkara Umno perlu baiki. Ini cuma sebahagian, setakat ini dulu. Harap rakan2 Umno dapat beri komen. Kita hendak melihat UMNO/BN akan menang dalam PRU yang semakin hampir. Sebelum melihat kelemahan dan kekuatan musuh, wajar UMNO/BN melihat kelemahan dan juga kekuatan dalaman parti itu sendiri. Jika semua pemimpin Umno dan parti kuat, insyaAllah dalam PRU13 akan datang, BN akan menang besar!

Sumber: Blog Paku Payung http://ppayung.blogspot.com/2011/11/betulkan-dalaman-umno-dulu-sebelum.html

No comments:

Post a Comment

Sila beri komen dan pandangan yang ikhlas dan membina. Terima kasih.